Het leven in een arabisch land - Reisverslag uit Damascus, Syrië van josekuijken - WaarBenJij.nu Het leven in een arabisch land - Reisverslag uit Damascus, Syrië van josekuijken - WaarBenJij.nu

Het leven in een arabisch land

Blijf op de hoogte en volg

11 Mei 2007 | Syrië, Damascus

Hallo allemaal

Wat een leuke reakties allemaal, verrassend. t Kost me vandaag wel enige moeite om in te loggen, ben wel een half uur bezig geweest om dat uit te vinden. Alle begin is moeilijk , zullen we maar zeggen.
Ja, ik begin met het reizen mijn draai te vinden. De daling van temperatuur speelt daar ongetwijfeld een rol bij. Nu kan ik me weer niet voorstellen dat ik de dag voor vertrek me afvroeg wat me in hemelsnaam bezieldeom zo lang en ver weg te willen. Want eenmaal op weg is, verandert dat gevoel en ga je gewoon op in het dagelijks leven, alleen elders op deze aardbol. En zie je dat het leven elders ook gewoon bestaat uit ploeteren voor de kost, slapen, eten praten etc.
We zien natuurlijk als toeristen een afgrijselijke hoeveelheid culturele bezienswaardigheden . Ongetwijfeld van een hogeculturele waarde.
De ontmoetingen metdemensen blijven me toch meer bij.
Zo was er de suppoost in het nationalemuseumvan damascus , dieme leiddenaardefamiliegraven,uit 150 naCHr. Bij elk graf stak een gebeeldhouwd kopje naarvoren. Op mijn vraag of dat echte waren, want ze zagen er zo gaaf uit,begonhij erop te kloppen . Enterwijl hij dat deedzei hij. Kopy,original , kopy, original.Vervolgenszeihij dat ik op de kopjesmoest gaankloppen.Enstond erglunderendbij tekijken.
En Ruth,demuziek van Fairoezklinkt in elkeuithoekvan Syrie door.Als ik zeg dat ze toch uitLibanonkomt, hoor ik. Oh no, she is one of us.De jongen in de tuin bij het Museum stond elke dag opmet demuziek van Fairoezmet sigaret en thee begonzijn dagpas echt.
Ook daarraakjeweer helemaalmee vertrouwd;dechauffeurin de bus denktdat hij onseenplezierdoetmet westersemuzieken kijkt raar op als we vragen om fairoez.
Nogeven wat overhet leven van alledag, wat ik toch het meest bekoorlijk vind alsikop reisben, De musea kunnen soms een welkome afwisseling zijn om even af te koelen of uit te rusten.
Van Damascuszijnwenaar Palmyragereisd, destad van deduizend zuilen.Naar Palmyra ga je om daar de restanten te zien van een stad die daar in de 2 de eeuw na Chr. is gebouwd en tot grote bloei is gekomen en natuurlijk ook weer ten onder is gegaan. Het was een soort buffer tussen het romeinse rijk en mesopotamie. Tot de man van koningin zenobia werd vermoord en zij daar de romijnen van verdacht. Toen werd ze zo hels dat ze zelf ten strijde trok. eerst met succesuiteindelijk trok ze aan het kortste eind . In debloedhitte 40, 45bgradenhebben we hier doorheen gelopen, van schaduw naar schaduw,.
Nu vertoeven we in Aleppo in een heel sfeervol hotel midden in de souk.
Hier kan je ronddolen, dwalen door eeuwenoude straatjes die overdekte winkeltjes bevatten,vaak superklein. Kleurrijk, geurrijk. Veel met kruiden,noten, maar ook stoffen,arabische kleren, goud ofhuishoudelijke artikelen. Jan,, je zou je hartje op kunnen halen.
Het moderne leven heeft ook hier zijn intrede gedaan. De pakezeltjes, dievroeger voor de aanvoer van goederen zorgden zijn grootdeels verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor weer van die superkleine vrachtautootjes.
In de souks zitten veel khans oftewel caravan serais.Ze hebben een grote binnenplaats met in het midden een fontijn. Jammer dat ze zo verwaarloosd zijn. Ze worden nu gebruikt als pakhuisof bewoning.Je kan zien dat er in sommige gedeelten van de souks een begin is gemaakt met restauratiewerkzaamheden.De burgemeester van Aleppo schijn dat te stimulerenook aan buitenlanders.
De jongens zijn ten allen tijde op de versiertoer en steken hun belangstelling niet onder stoelen of banken. Oh nee, leeftijd of huwelijk is geen probleem, ik ben aan het experimenteren, hoorik dan van een 21 jarige.
Hebben jullie weleens gehoord van de dansende derwishen. Ik kende ze nog van Konya Turkeije.Ze dragen een wit lang gewaad, wat vanaf het middel wijd wordt. Op bepaalde muziek raken ze eerst heelgeconcentreerd en beginnen na enkele minuten te draaien om hun as.Dat gaat dan vervolgens een kwartier lang door.Terwijl ze draaien, versnellen ze af en toe, waarbij je het tempo van hun voeten niet bij kan houden en bewegen ze hun hoofd, of hun bovenlijf traag, altijd in een vloeuiende beweging. Ze rake eigenlijk tijden het draaien in trance.Er was 1 jongen bijvan rond de 12
jaar en 3 oudere mannen.
In degroep beginnen de eerste scheurtjes op te treden of te wel de eerste roddeltjes. Ha, ha ,ha, dat hoort er ook bij.
Morgen is er weer een reisdag, naar Turkeije, ik verheug me eropom ook weer verder te gaan.
Lieve groet,

Jose

• 11 Mei 2007 - 14:02

Ans :

Hoi zus.
    Zo ik ben weer helemaal op de hoogte van de stad in Palmyra. Erg leuk zo'n verslag en ik zie je daar rondlopen.
    Ben bij je thuis geweest zowel poes als planten maken het goed .Als je thuis komt is je tuin heel natuurlijk aangelegd met onkruid !!
    ,we hebben hier erg groeizaam weer.
    a.s. zondag gaan we naar mam,moederdag,en ik breng haar op de hoogte van je reis.

Geniet van alles
    Liefs Jezus

• 11 Mei 2007 - 14:48

Cecile:

Ha lief zusje,

Zo te lezen, ben je helemaal in je element.Het arabische leventje past ook helemaal bij jou.Al die achmedjes....Zit er misschien,trouwens ook een leuk lief gezellig aardig Achmedje bij jou in de reisgroep? Of moet ik nu op de privesite gaan kijken?Hier is alles oke,ga met de kids uit eten,en daarna naar de bios,koos zit in frankrijk.Kijk uit naar je volgende reisverslag.Dikke zussenzoen,Cecile

• 11 Mei 2007 - 17:40

Corry:

COrry 11Mei2007

Hoi Jose.
    Ik hoor het wel je zit er helemaal in, maar ik had ook niet anders verwacht.
    Met dat maile kan je de achterblijvers (zoals ik,) lekker jaloers maken.
    IK ben vandaag naar Mariet geweest en we hebben samen een paar ten toonstellingen gezien.
    Ook zijn we naar de Galerie van Jan van Hoof geweest.Hij heeft een mooie galerie
    maar was wel gesloten terwijl hij volgens de krant open moet zijn.
    Verder is er hier niks bijzonders,behalven dat het weer wel erg slecht is.
    Geniet maar verder van de reis want morgen is er al een week voor bij.

Groetjes Corry.

• 12 Mei 2007 - 20:25

Bert :

Hoi Jose,Leuk je te volgen op je reis en de manier van hoe jij naar dingen en mensen kijkt en beschrijft vind ik bijzonder,zo leer ik je ook beter kennen.
    Zou jij ook af en toe iets kunnen vertellen over het platteland en wat ze er voor gewassen ze verbouwen/telen ben altijd nieuwsgierig of er voor mijn bedrijf mogelijk kansen zijn om de mensen verder te helpen met hun ontwikkeling.
    Jose geniet van ontdekkingsreis en pas goed op jezelf.
    Groetjes en 'n knuffel Bert

• 13 Mei 2007 - 19:17

Paulkuijken@home.nl:

Hoi Zus,

Weer een prachtig verhaal. Graag zou ik langswillen komen om dity allemaal mee te maken. Mar helaas moet ik deze week veel tennisles geven, en daarna gaan we weer voor 3 dagen naar zee toe, in ons vakantiehuisje, in onze sleurhut bedoel ik. Het weer is afwachten, maar dat mag de pret niet drukken.

Met plezier zie ik het volgende verhaal tegemoet,

Groetjes Paul.

• 14 Mei 2007 - 08:03

Anita:

Hoi Jose, wat leuk om je ervaringen tot nu toe te lezen! je schrijft ook erg levendig, waardoor ik er meteen een soort van voorstelling van kan maken (al zal die het natuurlijk nog niet half halen bij de werkelijkheid met al zijn beelden, kleuren, geuren en de warmte...). Je hebt trouwens dus toch de tijd (en zin) gehad om een internetcafé of iets dergelijks op te zoeken.
    Nog een hele mooie en indrukwekkende verdere reis en ik blijf je ervaringen graag volgen,
    groetjes van Anita